28. Amsterdam i 2025

Togrejse til Amsterdam i påsken 2025 

Mandag efter palmesøndag satte vi os i toget i Odense - Business Class forstår sig! - det er jo sådan set stadig Inger Meretes fødselsdag vi fejrer med en tulipantur til Holland, hvilket var en gave fra børn, svigerbørn og børnebørn. Turen gik til Amsterdam via Hamborg og Osnabrück, hvor vi blev tre timer forsinkede. For det første var alle tyske tog af en eller anden grund en time forsinkede. For det andet skete der det, at da vi skulle til at stige på toget fra Osnabrück til Amsterdam, knaldede de dørene i lige for næsen af os og kørte af sted med toget uden os! Og så stod vi dér på perronen!

     Vi nåede frem til Amsterdam omkring kl. 21 og fandt hurtigt vores hotel "A Train Hotel", som ligger lige over for centralbanegården. Det er i øvrigt et rigtig hyggeligt hotel, som er indrettet som en slags jernbanemuseum. Vi blev hurtigt indkvarterede og gik derefter ud at spise på en italiensk restaurant. Der er nok af eksotiske restauranter i kvarteret her omkring banegården. 

Husk at klikke på et foto for at forstørre det!

1: Den imponerende banegård i Amsterdam. - 2: Vores smalle hotel "A Train" set fra banegården. Hotellet står lidt skævt på grund af dårlig pilotering. - 3-4: Hotellets restaurant med modeller og billeder af jernbaneting. - 5: Banegården i aftenlys.

Tirsdag

Efter en god nattesøvn spiste vi i dag morgenmad kl. 9, hvorefter vi drog på opdagelse i byen. Vi begyndte med en kanalrundfart. Dem er der mange varianter af. På de mere sofistikerede både er der servering om bord, men det skal forudbestilles, hvilket vi ikke havde gjort. Så vi valgte en ganske almindelig rundfart på en time, og så sluttede vi selv af med en øl og en pandekage på en fortovsrestaurant.

     Efter et hvil på hotellet, hvor jeg uden held arbejdede noget med at få billeder kopieret fra fotografi-apparatet til min lille Chromebook rejse-PC, gik vi på opdagelse igen for blandt andet at undersøge, hvordan vi kan komme til Keuchenhof tulipanpark i morgen. Det fandt vi en løsning på, men så begyndte det at trække op til regn. Vi nåede hjem, inden regnen kom, og nu er det ovre, så vi skal om lidt ud i byen og finde noget lækkert til aftensmad.

Efterskrift:

     Da vi gik ud for at spise aftensmad, anbefalede den indisk udseende portier os en indisk restaurant, som han selv spiste på af og til. Den hedder Gandhi og ligger et par gader herfra. Portieren gav os en flyer med, så vi kunne huske adressen. Da vi ankom, hilste chefen på os, idet han bemærkede flyeren. Han spurgte, hvor vi havde den fra. Jeg kom til at sige, at den havde vi bragt med hele vejen fra Danmark. Det blev han så begejstret for, at vi fik en gratis forret + et glas brændevin til at gå hjem på. Maden var i øvrigt glimrende - præcis som vi husker det fra de bedste steder i Indien, da vi var dér for mange år siden.

     Så hvis nogle af jer kommer til Amsterdam, så gå ind på Restaurant Gandhi, Damrak 54, og sig, at I er kommet hele vejen fra Danmark for at spise dér. Så bliver der sørget for jer!

1-6: Billeder fra kanalrundfarten + 7: Fra den indiske restaurant "Gandhi"

Onsdag

Efter morgenmad tog vi straks toget til Shiphol Lufthavn, hvorfra vi fandt en bus til Keukenhof. Vi havde en "slottid" til tulipanparken kl. 11, men ankom allerede omkring kl. 10, hvilket var heldigt nok, for trængslen blev noget større ved middagstid. Vi nåede det meste af parken rundt inden kl. 14.30, så vi havde godt fire timer, hvor vi i ro og mag kunne se på det hele. Vi tog en masse billeder, som vi desværre ikke kan vise, før vi kommer hjem til en bedre computer. Men det var et dejligt ophold i parken, som er utrolig velorganiseret og velplejet. Hvem skulle nu tro, at der er så mange forskellige slags tulipaner? Desuden var der også rigtig mange liljer samt et stort hus med orchidéer. Undervejs spiste vi også en suppe til frokost - "Bedstemors grøntsagssuppe". Den blev vi ikke mætte af. Og den smagte heller ikke bedre end godt! Så nu ser vi frem til at få et godt måltid på en italiensk restaurant i aften.

IMG_1334
IMG_1331
Apparat (32)
IMG_1322
IMG_1323
IMG_1320
IMG_1330
Tele (12)
Tele (13)
Apparat (31)
Tele (15)
Apparat (63)
Apparat (54)
Apparat (33)
Apparat (30)
Apparat (29)
Apparat (28)
Amsterdam (70)
Tele (8)
Tele (5)
IMG_1333
IMG_1332
IMG_1328
Amsterdam (69)
Tele (9)
Apparat (60)
Apparat (49)
Apparat (44)
Apparat (40)
Amsterdam (68)
Tele (11)
Tele (10)
Tele (6)
IMG_1327
IMG_1324
Apparat (62)
Apparat (58)
Apparat (56)
Apparat (55)
Apparat (53)
Apparat (51)
Apparat (50)
Apparat (48)
Apparat (46)
Apparat (45)
Apparat (42)
Apparat (41)
Amsterdam (67)
Apparat (39)
Apparat (38)
Apparat (35)
Apparat (34)

Torsdag

Der findes store seværdigheden, og der findes små seværdigheder. Tit er de små seværdigheder

de bedste. Desuden skal der bestilles billetter forud til de store seværdigheder som Rembrandt-Museet, Van Gogh-Museet og Anna Franck's Hus, og det har vi ikke fået gjort. Men Inger Merete er god til at finde små seværdigheder. Her i formiddags fandt hun frem til "kirken på loftet", som er en katolsk kirke, der ligger på loftet i et privathus. Kirken ligger påadressenOudezijds Vorburgwal nr. 40 i det kvarter, som på grund af prostitution kaldes "red light", hvilket man dog ikke mærker meget til om formiddagen.Kirken er indrettet i 1600-tallet af en handelsmand, som handlede med tekstiler fra Indonesien. Forklaringen på denne skjulte kirke er, at det ikke her i det reformerte (calvinistiske) Holland efter reformationen var velset at være katolik, men der blev båret over med det, hvis det blot foregik i det skjulte.

     På den konto har der tidligere været mange skjulte kirker i Amsterdam, men nu er der kun én tilbage. Til gengæld er den velbevaret og er nu indrettet som museum. Kirken ligger i et seksetages hus, hvor de tre øverste etager er indrettet til kirkerum.





     







    

    

     Efter en pandekage med ost og champignon til frokost samt et kort hvil på hotellet fandt Inger Merete en ny seværdighed, som vi måtte undersøge. Det er de såkaldte "hofjer", som er gårdhaver, der er opstået i 1600-tallet, som en slags retrætesteder for ældre borgere, som har levet et anstændigt liv. I gårdhaven lever man et fælles liv med naboerne, men boligen er privat. De fleste "hofjer" ligger i den bydel, som hedder Jordaan, som ser ud til at være et forholdsvis velstående kvarter i modsætning til "red light"-kvarteret. Vi fandt en fin "hofje", som vi kunne komme ind i (en del af dem var aflåst).

     Efter en slentretur i de hyggelige gader plus en aperol på en fortovsrestaurant spiste vi til aften på italienerrestauranten.

     Det blev også en fin dag, hvor vi fik gået godt 10 km.

1: "Kirken på loftet" ligger til venstre for den røde (moderne) bygning. - 2-7: Det indre af "kirken på loftet". Det sidste billede viser, at kir-

ken ligger helt oppe under taget.

1-2: En skriftestol og et jordpåkastelsessæt i sølv  i "kirken på loftet". - 3: Udsigten fra loftsetagen. - 4-6: Sankt Nikolaj Kirke tæt på banegården i udkanten af "red light"-kvarteret. - 7. En kanal tæt på kirken.

1: Kanal i Jordaan-kvarteret. - 2: En usædvanlig flot portal til en "hofje" (gårdhave). - 3-5: Selve gårdhaven. - 6-7: Gade i Jordaan-kvar-

teret med Vestre Kirke i baggrunden og derefter tæt på.

Fredag

Vi stod op kl. 8 og gik ned i restauranten for at spise morgenmad. Da vi kom tilbage på værelset, pakkede vi det sidste i rygsækken og gik over på banegården, hvor man skal bruge sin billet for at checke ind til perronerne. Det egnede vores danskkøbte billetter sig ikke til, så vi måtte anskaffe en særlig perronbillet for at få adgang til toget. Men vi var i god tid og nåede det hele - også toget, som skulle bringe os til Osnabrück, hvor vi skiftede til et tog til Hamburg, hvor al togtrafik til Odense var aflyst på grund af sporarbejde i Sønderjylland og den vestlige ende af Fyn. Så vi måtte med togbus fra Hamborg til Odense. Det gik også udmærket, bortset fra at det var lidt bøvlet at finde bussen, og desuden var der kludder med afgangstiden. Men vi kom da med bussen og nåede frem til Odense kl. 20.15.

     En stor tak til vores børn, svigerbørn og børnebørn, som fandt på denne gave til Inger Meretes 80-års fødselsdag. Og gaven blev oven i købet til stor glæde for os begge to. Tak for den!

Og så er vi for hjemadgående i toget!